Home
Начало
Услуги
Специалисти
Ценоразпис
Промоции
За контакти
Ботулинов токсин

 

Що е ботулинов токсин?

Ботулиновият токсин  се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени  Clostridium Botulinum.  В преродата те съществуват единствено в безкислородна среда.  Познати са няколко типа ботулинов токсин- А, В, С, D, E, F и G-като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко тип В.

Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежащата кожа.  Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм.

От кога и в какви случаи се използва ботулиновия токсин?

От 1992 г. ефикасно се използва за третиране на мимическите бръчки на лицето, както и при едно рядко, но неприятно състояние на обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза.

Какъв е механизмът на действие на ботулиновия токсин?

Ботулиновият токсин е невротоксин.  Той блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно или потната жлеза.  По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре.

Подходяща ли е за мен терапията с ботулинов токсин?

Ботулиновият токсин се прилага изключително успешно при третирането на мимическите бръчки на лицето.  Това се бръчките, които възникват в резултат на непрекъснатата дейност на мускулите на лицето, когато изразяваме някакви емоции-гняв, радост,  тъга, учудване  и т.н.
В млада възраст кожата е еластична и гъвкава и бързо възстановява гладкия си вид.  Към 25 г. се  забелязват първите линии и бразди, а след 30 и първите мимически бръчки.  Най-подходящи за терапия с ботулинов тоскин са пациентите над 30 години /30-55г./.  При тях кожата е със запазена еластичност и не “увисва” след релаксация на мускула.  Създава се възможност за  “консервиране” на красотата на лицето.
По  преценка от страна на специалист ботулиновия токсин може да се приложи и при по-млади пациенти или при по-напреднала възраст, в зависимост от индивидуалните особености, както и да бъде комбиниран с други техники-пилинг, лазер, лифтинг.


 Защо да предпочета терапия с ботулинов тоскин?

Ботулиновият токсин е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на челото, около очите и между веждите.
Не изисква специална подготовка преди или след  манипулацията, адаптира се за всеки пациент индивидуално и има обратим ефект.
Процедурата на прилагане на ботулиновия токсин трае 15 мин.  Не е необходим и възстановителен период, през който всички да разберат, че с Вас “става нещо”.  Инжектира се със свръх тънка игла, поради което не е необходима локална анестезия.  Всички забелязват промените във външния вид без да предполагат на какво се дължат.  С помощта на на ботулиновия токсин веждите се повдигат, очите се разкриват, лицето придобива ведро, свежо излъчване. Погледът е открит и спокоен. Изражението става благородно без белези на напрежение.  След прилагането на ботулинов токсин в областта около очите, можете открито да се радвате на щастливите си мигове, без бръчките да издават възрастта Ви на всички наоколо.


Какви неочаквани преимущества може да има ботулиновия токсин?

При някои пациенти може да изчезне главоболието след процедурата.  Това най често се получава като ефект при пациенти, които са използвали мускулите на челото и на веждите по време на стрес и напрежение.  При отпускането на тази мускулатура, настъпва облекчение и главоболието изчезва.

За коя част от лицето се препоръчва ботулиновия токсин?

Ботулиновият токсин е средство на първи избор при третиране на мимическите бръчки в областта на горната половина на лицето: челото /при учудване/, между веждите, т. нар. “лъвска брадичка”/ при сърдене/ и около очите-бръчки тип “пачи крак” /при широка усмивка/.  Те се сформират от действието на мускули, които точно и сигурно могат да бъдат определени и третирани.

Защо не се препоръчва за другите части на лицето?

В долната половина на лицето мускулите образуват сложна плетеница.  Възможностите за  чисто анатомични индивидуални особености тук са по големи.  Това може да създаде известни затруднения или неточности при определяне на местата за апликация.  Затова в тази област успешно се прилагат други методи на терапия, например дермални попълнители (филъри).


Реших да проведа терапия с ботулинов токсин, как протича процедурата?

Лицето се почиства от грима.  Определят се и се отбелязват точките на инжектиране на ботулиновия токсин.  За да се намали болката при инжиктиране може непосредствено преди инжектиране мястото да се охлади.  При инжектиране пациента е в седнало или полулегнало положение.  Лекарят определя количеството, което ще се инжектира.  Преди инжектиране се прави снимка, която после да послужи за оценка на резултата.


По време на инжектирането може да има усещане за убождане , парене или изтръпване, което отминава веднага след това .В края на процедурата може  мястото на инжектиране да се охлади за 10 мин.

Какво трябва да правя след това?

Препоръчва се да свивате и разпускате мимическите мускули като правите съответната гримаса в рамките на 2-3 часа след процедурата.  Това спомага за по-равномерното и цялостно разпределение на активното вещество в инжектирания  мускул.


Какво не трябва да правя след процедурата?

Не трябва да масажирате и натискате инжектираните места.  Да не се поставят активни козметични продукти-кремове, гелове, маски, както и да не се предприемат козметични процедури-пилинг или масаж на лице поне 72 часа (3 дни) преди процедурата.


Могат ли да възникнат нежелани странични явления?

Непосредствено след манипулацията може да имате усещане за тежест,  разпъване или главоболие.  Това е нормално и отминава бързо с резорбиране на разтвора.  Най сериозното нежелано явление при прилагане на ботулиновия токсин е птоза на клепача-спадане на клепача и невъзможност окото да се отваря напълно.  Това състояние е много рядко и напълно се възстановява за няколко седмици.
Може да се получи и синина  на мястото на инжектирането, най вече около очите и може да последва кратка болка и  главоболие.  Синината може да бъде по голяма при пациенти, които са приемали аспирин или други разреждащи кръвта медикаменти.  Синините могат да бъдат намалени ако се приемат табл. Арника, 4 дни преди и 4 дни след процедурата .  Поставянето на лед помага да се избегнат синините.
Противовъзпалителните средства могат да разредят  вашата кръв, което допринася за по-дълго кръвотечение и синини.  Приемът на такива лекарства трябва да се преустанови минимум 4 дни преди процедурата.


Кой не трябва да се подлага на терапия с ботулинов тоскин?

Независимо, че няма сведения за родилни дефекти при използване на токсина ние поддържаме практиката да не се инжектира ботулинов токсин на бременни и кърмещи майки.
При пациенти с нервно-мускулни заболявания като например множествена склероза и миастения гравис или друг тип заболяване, което е свързано с невротрансмисията не трябва да се прилага терапия с ботулинов токсин.
Пациенти, които приемат следните лекарства могат да почувстват по-силен ефект в/у мускулите при инжектирането на ботулиновия токсин –аминогликозидни антибиотици-стрептомицин, тобрамицин,гарамицин, пиницилинови, хининови и калциеви блокери.


Колко време трае ефекта?

Първите промени се отчитат на 72 час.  Максималният ефект е след 14 дни, а продължителността на ефекта е 4-6 месеца.
Повторно инжектиране може да се направи в рамките на първите 14 дни при необходимост от корекция, а след това най-рано след 2 месеца.
Следващата апликация на ботулиновия токсин се прави след 6 месеца и трайността на ефекта се удължава на 8-12 месеца.


Как да преценя кога да дойда на следваща процедура?

С течение на времето активността на токсина се изчерпва и видът на бръчките се възстановява до степен близка на първоначалния вид.  Предимството на ботулиновият токсин е, че осигурява покой на мимическите мускули, поради което съществуващите линии и бразди не се задърбочават, а формирането на нови се предотвратява.
Повторно и поредно инжектиране на ботулиновият токсин може да  се направи винаги,  когато прецените, че състоянието на бръчките не е задоволително, т.е. 1-2 или 3 пъти в годината, както и просто преди специален  за  Вас повод.


Колко дълго /години/  мога да си слагам ботулинов токсин?

Няма ограничение в броя на терапевтичните процедури с ботулинов токсин.  Обикновено след 6-8 апликации вече имате добре съхранен вид на мимическите бръчки и могат да минат години преди да предприемете следващи стъпки в грижата за красотата и здравия вид на лицето.


Какви са алтернативите на ботулиновия токсин?

-филингиращи агенти като хиалуронова киселина, колаген и др.
- рисърфисинг процедури с киселини и лазер
-лифтинг операции на челото, шията и средните части на лицето.


Човешкото тяло създава ли антитела на ботулиновия токсин?

Да, особено ако достатъчно често и голямо количество ботулинов токсин е инжектирано.  Критичното количество е няколко стотин единици/това е  много повече от количеството, което се използва за козметични цели/.  Антителата са повече проблем при неврологичните заболявания, където са необходими по-големи количества.  Когато се създаде достатъчно количество антитела, терапевтичният ефект на ботулиновия токсин, значително намалява.  Много малък брой хора образуват антитела на ботулиновия токсин /може би такива създадени от храни/.  Тези хора няма да получат подобрение от ботулиновия токсин.

Има ли алергични реакции към ботулиновия токсин?

Няма съобщения за истински алергични реакции.  Хора, които знаят че имат алергия към ботулиновия токсин или албумина трябва да избягват използването на ботулинов токсин.


 Какво ще се случи, ако някоя пациентка забременее за кратко време преди или след процедурата?
Пациенти с неврологични или офталмологични  заболявания, третирани с ботулинов токсин имали нормални раждания.  За да има максимална сигурност, не се правят процедури с ботулинов токсин на бременни или кърмещи жени.


Какво трябва да се направи ако падне клепача ?

Временно падане на единия  или двата клепача е най значителното усложнение което може да се получи в случай под 1%.  Това е в резултат на локално разпространение на токсина в инжектираното място и може да се минимизира чрез точно дозиране и чрез държане на пациента в изправено положение  3-4 часа след инжекцията.  Ако се получи такова падане на клепача, то обикновено е минимално и отшумява в рамките на 2 седмици.  Специални капки за очи могат временно да намалят това падане на клепача.